Een schot in de roos

Wat je ook kiest, basisschool Schuttershof is altijd een schot in de roos. Met drie vestigingen, alle omgeven door groen en gelegen in het hart van de stad Sint-Truiden, bieden we voor elk wat wils.

Gaat je voorkeur uit naar het vertrouwde traditionele onderwijs, dan kan je terecht in afdeling Tichelrij, waar de basisschool deel uitmaakt van een grotere campus. Ook de eerste graad van het Atheneum en het methodeonderwijs het Kompas zijn hier gehuisvest. De campus is echter groot genoeg en biedt voldoende ruimte voor alle leeftijdsgroepen.

In onze basisschool op Tichelrij staan ervaren leerkrachten van in de peuterklas tot in het zesde leerjaar garant voor inhoudelijk kwalitatief onderwijs. Voor elk leerjaar zijn hier twee klassen voorzien. Dat betekent dat de leerkrachten onderling heel veel kennis, materialen en ervaring kunnen uitwisselen. Na het zesde jaar, kan je op de campus ook gewoon doorstromen naar de eerste graad van Atheneum Sint-Truiden, ook gelegen op de campus.

Is de grote campus iets te overweldigend, neem dan zeker afdeling Molenhofje in overweging. Deze afdeling ligt eveneens in de stad, maar is veel kleinschaliger dan afdeling Tichelrij. Hier wordt namelijk alleen aan kleuters les gegeven. De twee juffen werken in graadsklassen. Dat wil zeggen dat hun methodieken en materialen aangepast worden aan de verschillende leeftijden en niveaus in hun klas.

Ligt je hart echter bij het methodeonderwijs, dan is De Villa een uitstekende keuze. Hier wordt het pedagogisch principe van de leefscholen gehanteerd. Dat betekent dat de leerkrachten in hun methodieken vertrekken vanuit een ‘wij’-gevoel en de beleving en ervaringswereld van de kinderen. Leerkrachten zetten sterk in op (o.a. mondelinge) vaardigheden, zelfstandigheid en georganiseerd en planmatig werken. Na het basisonderwijs hebben ook deze leerlingen voldoende bagage in hun rugzak om de eerste stappen in het middelbaar te zetten. Ook zij kunnen kiezen voor de (traditionele) eerste graad van het Atheneum of voor de eerste graad van het methodeonderwijs Het Kompas, allebei gelegen op campus Tichelrij.

De vestigingen zijn, omdat ze in het centrum liggen, alle erg vlot bereikbaar, zowel met de auto, het openbaar vervoer als met de fiets of te voet. De gebouwen liggen op een steenworp van het cultuurcentrum, de openbare bibliotheek, het zwembad en de sportaccommodaties van de stad Sint- Truiden. Ook het stadspark en het recreatief domein ’t Speelhof liggen op wandelafstand van de scholen. Op school zelf ijveren we om het groen dat er is te behouden, optimaal te benutten en zelfs uit te breiden waar het kan. Zo is er op de Villa een mooie moestuin waar we op verschillende momenten al kunnen genieten van een lekkere oogst.

Onze school werkt in de drie vestigingen heel nauw samen met de verschillende stadsdiensten.

De kinderen die naar de naschoolse kinderopvang Tutti Frutti gaan, worden bij ons op school opgehaald.

Onze leerlingen bezoeken op geregelde basis de bibliotheek en nemen deel aan de culturele activiteiten (toneel, film, muziek…) en festiviteiten, georganiseerd door de stad. De naschoolse activiteiten van ‘brede school’, ook gefaciliteerd door de stad, gaan door op de Villa. De mooie zolderruimte daar wordt eveneens ter beschikking gesteld voor yogalessen na schooltijd.

Ook op sportief vlak kunnen we van heel wat opportuniteiten genieten. Het nabijgelegen zwembad biedt de mogelijkheid om alle kinderen geregeld te laten zwemmen. Hiervoor moeten geen extra bussen worden gehuurd. Onze sporthal op campus Tichelrij wordt dan weer gedeeld met de verschillende sportclubs in onze stad. Tijdens de vakanties wordt er door de jeugd- en sportdiensten ook gebruik gemaakt van onze sporthal en speelplaats voor de opvang van kinderen die naar de vakantiewerking komen.

Het Molenhofje is onze kleinste vestiging. De juffen hebben erg nauwe banden met de ouders. Zij helpen ook vaak in de begeleiding van extra activiteiten. Ze stappen bijvoorbeeld mee naar de bibliotheek of het zwembad. Het buurtcomité maakt gebruik van het zaaltje van de school en zorgt ook voor een propere speelplaats.

Leefschool de Villa kan rekenen op een heel sterke ouderwerking. Er is een georganiseerde en gestructureerde ouderraad die niet alleen allerlei activiteiten op het getouw zet om de school financieel een duwtje in de rug te geven, maar ook actief meedenkt in het implementeren van doelen in bepaalde activiteiten. Daarnaast zijn er heel wat ouders en grootouders die zich engageren om de kinderen in de klas of op uitstap mee te begeleiden.

Als school staan wij ook open voor een samenwerking met vrijwilligers op onze drie vestigingen.

De ligging van de middenschool, op dezelfde campus op Tichelrij, biedt ons heel wat kansen. Onze leerlingen (van elke vestiging) krijgen o.a. de kans om enkele lessen bij te wonen in het middelbaar. Zij worden uitgenodigd om technieklessen te volgen en de zesdes mogen twee keer per jaar op bezoek in het kader van studiekeuzebegeleiding. Bovendien houden we ook voor de zesdejaars een gezamenlijk infomoment met de collega’s van de middenschool. Op die manier leren onze kinderen de leerkrachten in de middenschool ook beter kennen en is de drempelvrees voor de overstap na het zesde jaar minder groot.