Slakjes

2de kleuterklas


Welkom in de klas van Laetitia.

Verjaardag vieren

Hiep hiep hiep hoera … een hele dag feest!

We maken een leuke kroon, zingen liedjes, blazen kaarsjes uit en genieten van een leuke traktatie. De vriendjes mogen ook een mooie tekening maken voor de jarige.

Het is ook leuk als mama, papa of oma, opa, … op deze dag naar de klas kan komen om samen iets lekkers te maken, een spel te spelen, te knutselen of misschien wel een verhaaltje te vertellen. (Niet tijdens coronaperiode)

Denk er wel aan dat we geen individuele pakjes meer uitdelen. Wil je toch graag iets meebrengen dan hebben we liever een klascadeau, bon, … iets waar de kleuters blijvend plezier aan hebben. Dit is natuurlijk geen verplichting en is er voor ieders budget.


Dagindeling

· Inloopmoment in de klas (tijdens de coronaperiode => buiten)

· Onthaalmoment + kalenders

· Kringmoment: waarnemingskring i.v.m. project/vertelkring/toonkring/wist-je-datjeskring

· Spel in de hoeken/hoekenwerk

· Eetmoment + speeltijd

· Kringmoment: gevoelenskring of voorleesmoment

· Spel in de hoeken/ hoekenwerk

· Middag + speeltijd

· Kringmoment: taalspelletjes, liedje/versje aanleren, wiskundige initiatie, liedje aanleren, … of buitenactiviteit.

· Spel in de hoeken/hoekenwerk

· Eetmoment

· Opruimen in de klas

· Afsluiting van de dag: een verhaal voorlezen, een kringspelletje spelen, een terugblikmoment over het verloop van onze dag.

Kringmoment

Elke ochtend starten we met een gezellig kringmoment. Hier komen we samen en zingen we ons ochtendlied, nadien bespreken we ook de verschillende kalenders.

Vertelkring

Tijdens de vertelkring wordt er gepraat en geluisterd. De kleuters krijgen hier de kans om te vertellen wat ze hebben beleefd of ervaren. Spreek- en luistervaardigheden worden tijdens elke kring geoefend.

Toonkring

De kinderen mogen iets meebrengen om te tonen dat ze interessant vinden of iets dat met het lopende project te maken heeft.

Wist-je-datjeskring

Op woensdag houden we onze wist-je-datjeskring. Elke week mag een andere kleuter een leuk weetje vertellen. Dit kan gaan over iets waar ze interesse in hebben of over het project.

Gevoelenskring

Het doel van deze kring is aandacht te hebben voor het welbevinden en de gevoelens van de kleuters. We verwoorden hoe we ons voelen en hangen ons kentekentje bij de gevoelensafbeelding aan de muur. Het kan voor hen ook een moment zijn om hun hartje te luchten of om conflictjes onderling uit te praten en op te lossen.

Projectwerking/onderzoekjes

De projecten en de onderzoekjes groeien meestal uit onze kringmomenten of sprokkelweek. Samen gaan we op onderzoek of bespreken we wat we willen leren/doen rond een gekozen project.

Buiten spelen/buitenactiviteit

Ook buiten beschikken we over een prachtige buitenkring. Elke week vinden er één of meerdere activiteiten buiten plaats omdat we het belangrijk vinden dat kinderen de kans krijgen om buiten te spelen in de natuur. We kunnen spelen in de schorshoek, boomstammetjesbak, buitenkeukentje, zandbak of ravotten op het avonturenparcours.

Kriebeltuin met kruiden, bloemen en kippenren

In onze tuin mogen de kinderen planten en zaaien, zorg dragen voor plantjes, insecten en bloemen observeren, kriebeldiertjes ontdekken, proeven van de framboosjes, blaadjes harken, onkruid wieden, …

Samen met de oudste kleuters (de vuurvliegjes) verzorgen we dagelijks onze kippen. De kleuters geven hen eten, vers water en ze verschonen het kippenhok. Van de kippen krijgen we dan lekkere eitjes!

Kleuteratelier

Geregeld houden we kleuterateliers en werken we klasdoorbrekend. De vlinders, slakjes en vuurvliegjes leren op deze momenten samen met/van elkaar. Ook hier vinden we het creëren van een WIJ-gevoel erg belangrijk.